Teatar Narnača

Petak, 29 Studeni 2019

Razgovor povodom premijere predstave “Božićna priča”

Upoznajemo mladu i talentiranu umjetnicu Lenu Modrušan. U novoj predstavi koja nas očekuje od nedjelje u Zajednici Talijana – Circolo, Lena je tvorac maske jednom od najspecifičnijih likova svih priča, Ebenezera Scrooga. Upoznajmo Lenu Modrušan i njezin rad.

Kako se rodila umjetnička crta u tebi?

Imam 28 godina i u globalu sam freelancer, točnije slobodni umjetnik. Završila sam Školu primijenjenih umjetnosti I dizajna u Puli -  kiparski smjer, tako da su me umjetnost i svi kreativni aspekti vezani uz nju uvijek interesirali. Od malena sam izrađivala male učionice , prostorije, brodove od stiropora, i slično. Šivala sam robicu za Barbike i lutke. Minijaturni namještaj, hranu i svašta što mi je palo na pamet. Danas se bavim svime pomalo, od izrade logoa i ilustracija do šminkanja, izrađujem scenografije ,rekvizite, te od nedavno sam napravila i masku sa  specijalnim efektima.

Kako si počela svoj rad u kazalištu?

Moram priznati da mi uopće ideja scenografije nije bila poznata ili prisutna u mojoj svakodnevnici. Znači nije uopće bila opcija kao nešto čime bih se bavila. Još manje time zarađivala za život. Nakon srednje dugo nisam znala čime bih se točno bavila, upisala sam kulturu i turizam ali to nije bila baš najidealnija opcija za mene, tako da nisam fax niti završila. Al sam u tom period, prateći jednog prijatelja o kojem su radili reportažu, stupila u kontakt sa Teatrom Naranča, koja je u tom period tražila nekoga tko bi im pomogao sa izradom scenografije. Započeli smo tako suradnju, na njihov rizik i povjerenje. Odlučila sam se iskušati u nečem novom. I eto, tako se rodila ljubav prema scenografiji gdje stvarno svim likovnim medijima mogu filtrirati svoju kreativnost. Volim tu ideju stvaranja nečega magičnog, gdje fizički mogu ući u svijet mašte i čarolije.

Po prvi put izrađivala si masku. Kakvo je bilo to iskustvo?

Kako mi je ovo bilo nešto sasvim novo krenula sam u to onako nestabilnim korakom. Malo je bilo stresno budući da sam ju po prvi put izrađivala i bilo me je strah strah da neće pasati glumčevom licu, da će se rubovi maske pretjerano primjećivati. U ovom slučaju sam izrađivala manje elemente prostetike da promijenim karakteristike lica, al da ostane vidljiva ekspresija glumca. Nisam radila  masku za cijelo lice, pa je proces drugačiji.

Kakva je bila procedura izrade maske Ebenizera Scrooga?

Prvo se radi odljev, u ovom slučaju glumčevog lica, iz čega se poslije izrađuje kalup istog. Na kalup se glinom izrade elementi koji se žele dodati, te se na njih tankim slojevima dodaje tekući latex od kojega je na koncu napravljena maska. Ima dodatnih elementa bojanja maske, ali to su poslije sitnice koje se u koraku po potrebi dodaju. Bitno je paziti na rubove koji dodiruju lice, koji trebaju biti što tanji da se ne primijeti prijelaz.

Koliko ti pomaže završena srednja umjetnička škola u radu u kazalištu?

Budići da sam završila kiparski smjer mislim jako puno. U ŠPUD-u su nas kroz srednjoškolski proces naučili jako puno. U kiparskom smjeru naučili smo izradu trodimezionalnog prikaza, tako da čak i na dvodimenzionalnoj površini mogu vjerodostojno prikazati, napraviti percepciju dubine trodimenzionalnosti. Tu je još puno elemenata koji su kroz godine jednostavno usađeni i utječu na brzinu i na proces razmišljanja i stvaranja inicijalnih skica, a i osjećaja ili shvaćanja kako se neke stvari mogu napraviti. Kad govorimo o izradi maske to je modeliranje i izrada trodimezionalnih elementa a u scenografiji govorimo o miješanju trodimenzionalnih i dvodimenzionalih elemenata.

Kako vidiš svoji budućnost?

Voljela bih reći da imam ucrtane planove za budućnost, ali ih nemam. Ideje mi se mijenjaju svaki tjedan, ali htjela bih definitivno vlastiti posao pokrenuti, možda nešto gdje ću  moći uklopiti sve svoje interese. Za sada planiram nastaviti raditi što volim…

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Medijski pokrovitelji

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.