Radionice

Online narančaste radionice

Osnove javnog nastupa

Opis radionice: U svojoj osnovi gluma je oblik javnog nastupa koji od onih koji se njome bave zahtjeva situaciju izloženosti. Trenutak kada svi gledaju u nekoga i očekuju da „nešto“ napravi zna biti vrlo stresan, osoba se može osjećati neugodno, radi se o prirodnom osjećaju svakog čovjeka koji može biti prepreka i uvelike utjecati na javni nastup svakoga od nas, ali i na komunikaciju općenito. Postoje znanja i vježbe kojima svaki pojedinac može umanjiti osjećaj straha ili treme u takvim situacijama. Upravo time baviti će se polaznici ove radionice koji će na vrlo jednostavnom zadatku predstavljanja sebe u trajanju od jedne minute nastojati savladati osnovna znanja i vještine javnog nastupa.

Voditelji radionice: Luka Juričić i Matko Buvač 

Završen prvi turnus radionice:

Radionica “Osnove javnog nastupa” zamišljena je kao set raznih viježbi i zadataka kojima bi polaznicima pobliže predstavili što je to javni nastup, kakve vrste javnog nastupa postoje, te na koji način se pripremiti za javni nastup. Krenuli smo sa jednostavnim vježbama zagrijavanja tijela i govornog aparata, te smo svladavali osnovni scenski stav (te na taj način postavili tijelo u neutralu) kako bismo što kvalitetnije mogli stati pred grupom ljudi bez da nas uhvati trema ili tjeskoba. Polaznici su, također, dobili kreativan zadatak osmišljavanja priče koja će ih predstaviti, te iz termina u termin smo istu nadograđivali i oblikovali. Željeli smo dobiti informativnu a uz to i zabavnu priču koja će na drugačiji način predstaviti svakog polaznika. U samom govorenju priče primijenjivali smo vježbe koje smo učili tijekom radionice, od brzalica do ugrijavanja glasnica i pravilnog disanja. Polaznici su svaku vježbu brzo svladali te je ključ da se ista ponavlja dok se ne postigne željeni efekt. Radionica je bila temeljena na individualnom pristupu, te se sa svakim polaznikom posebno radilo na konzultacijama, gdje smo dodatno prolazili kroz priče i kroz vježbe. Svaki polaznik dobio je zadatak da svoje predstavljanje snimi kao video clip kojeg smo predstavili grupi na zadnjem zajedničkom terminu.
Zajedno smo prokomentirali radove i cijeli tijek radionice, polaznici Leon Hodžić, Saša Pajić i Nicolas Grizila su podjelili svoje dojmove sa voditeljem i stekli znanje koje će moći koristiti kadgod se nađu u situaciji javnog nastupa. Čestitamo!