Radionice

Online narančaste radionice

Tijelo u vremenu i prostoru

Opis radionice: Sada i ovdje jedna je od glavnih premisa kazališta te njegov osnovni zakon. Upravo to “sada i ovdje” važan je faktor scenskog pokreta – naši pokreti, bilo ples ii scensko kretanje moraju imati harmoniju u vremenu i prostoru. A bez dobrog upoznavanja s vlastitim tijelom te njegovim mogućnostima nema ni harmonije. Vježbama se radi na osviještenosti tijela te kvaliteti pokreta. Uče se različite kvalitete, nivoi u prostoru te prostorne akcije. Polaznici će imati zadatak kreirati autorsku etidu kroz koju će radeći niz svakodnevnih jednostavnih zadataka oplemeniti svoje pokrete te osvijestiti njihovo značenje.

Voditelj radionice: Katja Rabar

Završen prvi turnus radionice:

11.listopada započeli smo s prvom u nizu radionica u sklopu projekta Online narančaste radionice.

Na prvoj radionici, Tijelo u vremenu i prostoru, bavili smo se pokretom i tijelom te osvještavanjem istoga. Na radionici, razgovarali smo o tijelu i pokretima koje činimo nesvjesno te pokretima koji narušavaju neutralu te nam daju karakteristike koje ne želimo u tom trenutku. Savladali smo scenski stav te neutralu kao početnu točku rada te bilo koje etide.

Svaka je polaznica radila određene “greške” (popravljanje kose, nemirne ruke, povlačila noge pri hodu…) koje smo prvo učili uočavati ( kod drugih, a potom i na vlastitom primjeru) te osvijestiti da bi ih mogli i eliminirati. Naš rad započinjali smo zagrijavanjem nakon kojeg je uslijedio rad na raznim vježbama gdje smo učili artikulaciju pokreta, gdje pokret započinje, koja mu je brzina i snaga, razlike pokreta kroz prostorne akcije te impulse koji dolaze izvana.
Kroz radionicu svaka je polaznica napravila svoje dvije etide koje smo popravljali i dorađivali te na kraju ih i predstavili i pokazali na završnoj prezentaciji, na kraju zadnjeg termina.
Etide su, osim rada na samom tijelu uključile i dvije ozbiljne teme oko kojih smo razgovarali te je svaka polaznica mogla izabrati koju će temu primijeniti u svojoj etidi. Teme su bile; ekologija i vršnjačko nasilje. 
Na kraju rada, polaznice su stekle određeno znanje i vještinu koja će im pomoći u daljnjem scenskom radu te ih potaknuti na promišljanje o položaju tijela te pokretima koje izvode kod slijedećeg bivanja na sceni. 
Radionicu su uspješno završile Korinna Matković, Lucija Juričić, Franka Lukež, Leona Širol, Lana Čalić, Samantha Furjan te Ivona Blagajčević, učenice od četvrtog do sedmog razreda osnovnih škola iz nekoliko mjesta iz Istre.
Ovih putem treba pohvaliti njihov trud i zalaganje, te posebice napredak koji se itekako vidi u odnosu do prvog termina te prvog njihovog pokazivanja zadatka.
Bravo cure!